Mimarlık Böümü’nde Haptik Aula adllı çalıştay gerçekleştirildi.
29.04-09.05.2014 tarihleri arasında Mimari Proje II dersi kapsamında Mimarlık Bölümü’nde gerçekleştirilen Haptik Aula adlı çalıştayda I. Sınıf öğrencileri kinestetik algı ve haptik mekan ilişkisini irdeledikten sonra, Namık Kemal Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi Şantiyesi’nde bulunan atık malzemeler ile Bölümün seyyar mobilya ve mekanlarını üretti.
Çalıştay süresince Namık Kemal Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü’nden Öğr. Gör. Emre Tekin ve Fatih Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seza Filiz; ahşap üretim teknikleri, tüketim toplumu ve tasarım kültürüne ekolojik yaklaşımlar konularında seminerler verdi. Öğrenciler çalıştay kapsamında Tekirdağ’da fotoğraf maratonuna çıkarak, atık malzemelerle ilgili dönüşümleri ve haptik mekan ile igili gözlemledikleri yüzeyleri ve dokuları belgelediler. Aynı zamanda çalıştay çantaları ve T-shirtleri atık kumaşlardan üretilerek boyandı.
Koleksiyon Mobilya’nın üretim tesislerini gezdikten sonra, öğrenciler altı grup halinde yaptıkları tasarımlardan birini 1/1 ölçekte ürettiler. Tasarımlarda en önemli kriterler, tasarımların haptik mekan ve algıyı tetiklemeleri ve Bölümün sabit bir atölye ya da çalışma mekanının olmamasından dolayı göçebelik ve kolay taşınabilirlik kavramları idi. Üretilen tasarımlar; kitaplık, toplantı, iletişim, sergi ve takas yüzeyleri ve panoları ile dinlenme istasyonundan oluşuyor.
09 Mayıs tarihinde yapılan jüri ve değerlendirmelerin ardından sergi açılışı yapıldı. Üretilen tasarımlar Merkezi Deslikler Binası D105 nolu sınıf koridorda diğer bölüm öğrencileri tarafından da yoğun bir şekilde kullanılıyor. Çalıştay aynı zamanda yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Esen Gökçe Özdamar’ın yaptığı “Kinestetik Algı ve Haptik Mekan” başlıklı bilimsel araştırma projesnin ilk çalıştayı olarak gerçekleşti.
Gruplar ve tasarımları:
Architect Girls, “Kit-hab”
Feng Shui, “Sonsuz Sekizgen”
Poetika, “Berduş”
Cesy, “BirMola”
Karışık Fikirler, “Panobem”
Virüs, “Genomik Mobilya”
Çalıştayda hakkında detaylı bilgiye http://haptikaula.wordpress.com sitesinden ulaşılabiliyor.