III. Yükseköğretimde Kadın Liderliği Geliştirme ve Güçlendirme Eğitim ve Mentorluk Programı
III. Yükseköğretimde Kadın Liderliği Geliştirme ve Güçlendirme
Eğitim ve Mentorluk Programı
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Aslı KORKUT, 15-17 Aralık 2015 tarihleri arasında, Düzce Üniversitesi Yönetim ve Liderlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (LİDERİM) ile Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) tarafından düzenlenen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katkı sağladığı “III. Yükseköğretimde Kadın Liderliği Geliştirme ve Güçlendirme Eğitim ve Mentorluk Programı” na katıldı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Marmara Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Kevser Turay Yardımcı’nın yanı sıra çeşitli üniversitelerin Rektör Yardımcıları ve Dekanları olmak üzere 30 kadın akademisyenin katıldığı programın açılış konuşmasını, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Türkiye Üniversiteleri Liderlik İyileştirme Programı’nın Kurucusu Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu yaptı. Prof. Sivrikaya Şerifoğlu, konuşmasında özetle; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının kadınlar açısından dönüm noktası olduğunu söyledi. Avrupa ile kıyaslandığında Ülkemizde çok sayıda kadın profesör olduğunu fakat yükseköğretim kadın liderliği pozisyonlarında çok az sayıda kadın olduğunu, bu çelişkiden hareketle Türk Üniversiteleri Liderlik İyileştirme Programı’nı (TULİP) hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi. Amaçlarının kadının sayısal üstünlüğünü arttırmak değil, kadınları üst pozisyonlara teşvik etmek olduğunu söyledi.
Düzce Üniversitesi yeni rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar üniversite ile ilgili bilgiler vererek kadından kadına Rektörlük görevi devri ile bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.“Neden bu kadar çok kadın akademisyen varken neden bu kadar az kadın lider var ?” sorusundan hareketle bugünlere geldiklerini ifade eden Prof. Demircan Çakar yasal düzenleme çerçevesinde kadınlara bazı mali destekler sağlanması gerektiğini, bir örgütlenme sistemine, mentorluk programlarına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel unsurunun kadınlar olduğunu belirterek ülkemizin güçlenmesinin kadınların daha fazla söz sahibi olmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Bakanlık olarak yasal düzenlemeler anlamında kadın erkek eşitliği ile ilgili büyük yol aldıklarının altını çizdi. Kadınların daha fazla katma değer yaratmasının, yetki ve karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almasıyla doğru orantılı olduğunu ifade eden Ustaoğlu, akademik alanın yüzde 43’ünün kadınlardan oluştuğunu, profesörlükte kadın oranının yüzde 29, Rektörlükte yüzde 8, Dekanlıkta ise yüzde 15 olduğunu dile getirdi. Bu projeyi desteklemeyi kendilerini görev bildiklerini söyleyen Gülser Ustaoğlu, kadınların iyi bir lider, yönetici olmasını, bu konuda karşılaşılan sorunlara karşı farkındalık oluşturulmasını önemsediklerini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Liderliğin genetik ve cinsiyetle gelen bir kavram olmadığını ifade eden Düzce Vali Yardımcısı Selda Dural, liderlikte vizyon sahibi olmanın önemine değinerek, liderliğin eğitimle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Kadınların “Kadın olarak yapabilir miyim?” gibi olumsuz düşüncelerden sıyrılması gerektiğine dikkat çeken Selda Dural, kız çocuklarına rol model olmanın çok önemli olduğunu, önyargıları aşmanın eğitimden geçtiğini belirterek, “Emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bir kişiye bile dokunabilirsek büyük bir kazanımdır.” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.
Açılış töreninin sonrasında programın eğitim oturumları bölümüne geçildi. Birinci eğitim oturumunda, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turgay Biçer, Yükseköğretimde Mentorluk-Koçluk konulu bir sunum gerçekleştirdi. Programın ikinci eğitim oturumunda Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Evrim Cabbaroğlu, “Kadınlar ve Onlar Gibi Düşünen Erkekler- Geleceği Nasıl Yönetecekler? başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İkinci eğitim oturumunda Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Acar BALTAŞ “Motivasyon ve Değerlerin Yönetimi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.