Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
2018-01-26

GELECEĞİN PLANCILARINI, TASARIMCILARINI VE RESSAMLARINI YETİŞTİRİYORUZ



 

“GELECEĞİN PLANCILARINI, TASARIMCILARINI

VE RESSAMLARINI YETİŞTİRİYORUZ!”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Aslı Korkut ile yaptığımız röportajda, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde 2017 yılı LYS sonuçlarına göre, MF4 puan türü ile yerleşilen bölümler arasından yüksek puanla öğrenci alan bölümün, fakültelerindeki Mimarlık Bölümü olduğunu öğreniyoruz.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslı Korkut Fakültenin kuruluş amacı ya da misyonu konusunda şunları söyledi: “Çağdaş, özgür, akademik ve profesyonel bilgi birikimine dayalı eğitim - öğretim anlayışı içinde çevre, planlama, tasarım ve sanatsal alanlarda faaliyet gösteren, ulusal ve uluslar arası düzeyde yarışabilen, gelişime açık, girişimci, eserlerini özgün bir şekilde sunabilen ve ekip çalışmasına yatkın bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz”

 

Trakya Gazetesi:

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Aslı Korkut hocam, fakülteniz hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz?

Prof. Dr. Aslı Korkut:

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültemiz, 07.06.2010 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. 2011 yılında bu fakültenin kurucu dekanı olarak göreve getirildim. 2014 yılında ikinci kez aynı göreve atandım. Göreve getirildiğimde, fakültenin hiç bir bölümü açılmamıştı.  Belirli prosedürler sonucu, ilk olarak Mimarlık Bölümü, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, Grafik Tasarımı Bölümü ve Resim Bölümü’nü, bunu takiben de Sinema Televizyon Bölümü ve diğer sanat ile ilgili bölümleri  ve  son olarak da  Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü açtık. Aynı süreç içinde, Ziraat Fakültesi’nin bünyesinde kurulmuş ve 2004 yılında lisans eğitimine başlamış olan Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nü Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültemizin bünyesine dâhil ettik. Bunu yaparken, en önemli hedefimiz; Mimarlık, Planlama ve Tasarım disiplinlerini aynı çatı altında toplamak idi. Fakültemizde  halen aktif olan bölümlerimizden; Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık ve Resim bölümlerimizde toplam 560 öğrencimiz eğitim görmektedir. Açılan bölümlerden; Grafik Tasarım Bölümü ve Şehir Bölge Planlama Bölümü’nün akademik kadro ihtiyacının tamamlanarak aktif hale getirilmesi ve öğrenci alınması da öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Trakya Gazetesi:

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Aslı Korkut hocam, üniversite sınavına girecek bir lise öğrencisi niçin fakültenizi tercih ediyor? Neden tercih etmeli? Bölümlerinizden mezun olanların ne gibi iş olanakları vardır?

Prof. Dr. Aslı Korkut:

Fakültemiz farklı disiplinleri bünyesinde barındırmaktadır. Mimarlık Bölümü ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü LYS ile öğrenci almaktadır. 2017 yılında Mimarlık Bölümü’ne 79, Peyzaj Mimarlığı Bölümü’ne 70 öğrenci kayıt yaptırmıştır.

Bu rakamlar, 30 ile sınırlandırılmış olan bölüm kontenjanlarımızın oldukça üstündedir ve bu bölümlerin tercih edilen bölümler olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan, Mimarlık Bölümümüz, 2017 yılı LYS sonuçlarına göre, Üniversitemizde MF4 puan türü ile yerleşilen bölümler arasında,  en küçük ve en büyük puan sıralamasında, en üst sırada öğrenci alan bölüm olmuştur.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü’müz bu yıl 11. Dönem,  Mimarlık Bölümü’müz de 2. Dönem mezunlarını verecektir. Ülkemizde inşaat sektörünün çok aktif ve gündemde olması nedeniyle Mimarlık Bölümü mezunlarımızın farklı sektörlerde çalışma olanağı bulunmaktadır. Yapı dışında kalan;  farklı ölçekte,  farklı özellikte ve farklı kullanım gerektiren geniş bir yelpazeye yayılmış çalışma alanları olan Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunlarımız için de çok farklı sektörlerde çalışma olanakları bulunmaktadır. Diğer taraftan, Türkiye’de 2003 yılında TBMM’ de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Avrupa Peyzaj Sözleşmesi gereğince; planlamada temel bir bileşen olduğu hukuken kabul edilmiş olan peyzaj planları, ülkemiz planlama mevzuatında yerini aldığında, Peyzaj Mimarlığı mesleğinin kamudaki öneminin daha da iyi anlaşılacağı görüşündeyim. Fakültemizde Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan Resim Bölümümüze 2017 yılında 25 öğrenci alınmış olup, bu dönem sonunda ilk mezunlarımız verilecektir.  Bu bölüm mezunlarımız da sanatsal yeteneklerinden de yararlanarak farklı alanlarda çalışma olanaklarına sahip olabileceklerdir.

Trakya Gazetesi:

Sayın hocam, Fakültenizde bölümler arası ilişkiler ve buna yönelik faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Prof. Dr. Aslı Korkut:

Bölümlerimiz aynı çatı altında bulunması nedeniyle birbirleri ile ilişki halindedir. Farklı bölümlerde okuyan öğrencilerimiz, etkinlikler ve sergiler nedeniyle diğer bölüm eğitimleri hakkında da bilgi ve fikir sahibi oluyor. Uygulamalı derslerde dönem sonunda çıktılar yani, sonuç ürünler elde ediliyor. Her dönem neler üretildiyse öğrencilerin bu çıktılarını sergiliyoruz. Zaman zaman öğrencilerimizin yarışmalara katılmalarını teşvik ediyoruz. Bu yarışmalar; belediyelerin düzenlediği yarışmalar ya da diğer kuruluşlarca düzenlenen yarışmalar olabiliyor. Öğrencilerimizi bu gibi yarışmalara katılmaya teşvik ediyoruz. Diğer taraftan, İstanbul'daki sergi ve fuarlara yönlendirdiğimiz öğrencilerimiz Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen firmalarla, meslektaşlarla tanışıyorlar; çalışma alanlarıyla, iş olanaklarıyla ilgili görüş alış verişinde bulunuyor, bilgi sahibi oluyorlar. Üniversitemizin, dolayısıyla Fakültemizin konumu ile ilgili en önemli avantajlarından birisi olan, İstanbul’a yakın olması bu tür fuarlara katılımımızı kolaylaştırıyor.

Trakya Gazetesi:

Sayın hocam, akademik personeliniz yeterli sayıda mıdır? Fakültenizin fiziki şartları yeterli midir? Bu konuda ne gibi eksiklikler vardır? Bu konular hakkında bilgi verir misiniz?

Prof. Dr. Aslı Korkut:

En güçlü akademik kadromuz Peyzaj Mimarlığı Bölümümüzde bulunmaktadır. Bunun nedeni de kurucu bölüm olması dolayısıyla, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi kurulmadan önce, Peyzaj Mimarlığı Bölümümüzün Ziraat Fakültemiz bünyesi içinde var olmasıdır. Peyzaj Mimarlığında kadrolu 9 öğretim elemanımız görev yapmaktadır; 3 Profesör,  Profesörlük aşamasında olan 2 Doçent, 1 Yardımcı Doçent ve 3 Araştırma Görevlisi ile eğitim öğretim faaliyetlerini yürütüyoruz. Mimarlık Bölümümüz daha çok yenidir ve sadece bir dönem mezun vermiştir. Bu bölümde; 1 Doçent, 3 Yardımcı Doçent ve 1 Öğretim Görevlisi ile eğitim öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu arada, Bölümün akademik kadrosunun güçlendirilmesine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Resim Bölümümüzde 6 öğretim elemanı ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu bölümdeki öğrenci sayısına oranla öğretim elemanı sayısı yeterlidir; 1 Profesör, 2 Doçent, 1 Yardımcı Doçent, 1 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi görev yapmaktadır. Diğer bazı bölümlerimizde de öğretim elemanlarımız mevcut olmasına rağmen, akademik kadroları tamamlanmadığından öğrenci alımı yapılmamaktadır. Fakültemizde bugün itibariyle, kadrolu öğretim elemanı sayımız, dışarıda Doktora yapan ÖYP’liler ile birlikte toplam 28'dir. Halen, Fen Edebiyat Fakültesi binasında faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Zaman içinde kendi binamız da yapılacaktır.

Trakya Gazetesi:

Sayın hocam, eğitim öğretim faaliyetlerinizin yanı sıra sosyal etkinlikleriniz de vardır. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Prof. Dr. Aslı Korkut:

Tabiî ki sosyal etkinliklere de çok önem veriyoruz. Sosyal etkinliklerle ilgili olarak her bölümümüzden bir öğretim elemanı arkadaşımızı görevlendirdik. Dönem sonlarında düzenli olarak sergi açıyoruz. Fakültemizin girişindeki sergi alanımızda hemen her zaman bir sergi ya da bir etkinlik vardır. Fakültemiz öğrencilerinin kurdukları Öğrenci Topluluklarımız da var ve bunlar da seminer, söyleşi, çalıştay gibi bir takım etkinlikler yapıyorlar. Bunun dışında, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimizle birlikte farklı amaçlara yönelik çay toplantılarımız, teknik ve sosyal gezilerimiz oluyor.

Trakya Gazetesi:

Sayın hocam, son olarak neler söylemek istersiniz?

Prof. Dr. Aslı Korkut:

Öncelikle, bu röportaj ile Fakültemizi tanıtma fırsatını bizlere verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Lise son sınıfta okuyan ve tercih yapmakta tereddütleri olan öğrenciler,  eğer sanata yatkınlıkları varsa Resim Bölümü’nü, çevre planlama ve tasarımına ilgileri varsa Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nü, yapısal tasarım konularına ilgileri var ise Mimarlık Bölümü’nü tercih edebilirler.  Aktif olan bu üç bölümümüzde de eğitim kalitemiz iyidir. Hocalarımızın akademik performansları da gayet iyidir.

Diğer bölümlerimizde de akademik kadrolar tamamlanıp, bölümler aktif hale gelince Fakültemizde çok çeşitli alanlarda eğitim vermiş olacağız.

 

Prof. Dr. Aslı Korkut Kimdir?

Prof. Dr. Aslı Korkut, Ankara’da doğdu, ilk orta, lise ve yüksek öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1973 yılında Ankara Tevfik Fikret Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde eğitimini tamamladı ve 1979 yılında Peyzaj Yüksek Mimarı unvanı ile mezun oldu. 1980 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’ne  “Araştırma Görevlisi” olarak atandı. Üniversiteler arası işbirliği çerçevesinde, Almanya Justus Liebig Üniversitesi Botanik Enstitüsü’nde  “Toprak orkidelerinin doku kültürleri ile üretimleri” konusunda araştırmalar yaptı.

1986 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde endemik bir çiçek soğanı olan Kardelen (Galanthus elwesii Hook. var. Elwesii ) ’in ekolojik isteklerinin saptanması ve kültüre alınması konulu araştırması ile “Doktor” ünvanı aldı.

1985 yılında Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi kadrosuna geçiş yapan Dr. Korkut,1992 yılında Doçent olmuş, 1996 yılında kuruculuğunu yapmış olduğu Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’ne Doçent kadrosunda Bölüm Başkanı olarak atanmıştır. 1998 yılında “Profesör” olan Dr. Korkut, daha sonra 2011 yılında faaliyete başlayan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ne Kurucu Dekan olarak atanmıştır. Halen aynı fakültenin Dekanlık görevini yürüten Prof. Dr. Korkut, evli ve bir çocuk annesidir. İngilizce ve Fransızca bilen Prof. Dr. Korkut’un çok sayıda ulusal ve uluslararası yayın, araştırma ve faaliyetleri bulunmaktadır.