Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
2015-06-08

5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinliği Gerçekleştirildi



Fakültemiz Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Esen Gökçe Özdamar, Yrd. Doç. Dr. Okşan Tandoğan ve bölüm öğrencileri tarafından Dünya Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında başlatılan; atık dönüşümüne ve yeniden kullanım kavramlarına dikkat çeken ve kent halkının çevre konusunda farkındalığını arttırmaya yönelik çalışmalar,5 Haziran 2015 Cuma günü saat 10.00 da Tekirdağ Tuğlalı Park'ta açık mekanda sergilendi. Sergiye fakültemizin Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve Resim Bölümü de çalışmalarıyla katıldı.

Etkinlikte sergilenen çalışmalar; Mimarlık Bölümü'nün yaklaşık üç ay boyunca NKÜ kantinleri ile çeşitli firmalardan topladıkları ve atık bardaklardan ürettikleri bir pavyon (sergileme mekanı), Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nün çeşitli atıklardan ürettikleri bitkisel çalışmalar ve Resim Bölümü'nün atık malzemelerden ürettikleri plastik sanat eserlerinden oluşuyor.

Mimarlık Bölümü’nce tasarlanan, atık karton bardaklardan oluşan, yaklaşık 5x3x1.5 m ebatındaki pavyonun (sergileme mekanı) tesisinde; karton bardakların birbiri içine geçirilmesiyle oluşturulan değişik yüksekliklerde sütunlar düşey elemanlar olarak, bardakların yan yana birleştirilmesiyle bal peteği görünümü alan örtü de çatı elemanı olarak kullanıldı. Bu mekanın üretiminde 15775 adet atık karton bardak, 4 kg. zımba tüketildi. Bu pavyonun "Bir zımba da sen bas" adıyla; üretim-tüketim pratikleri üzerine düşünen ve sorgulayan bir araştırma platformuna dönüşmesi hedeflendi (ilgili link için tıklayınız).

Resim Bölümü Başkanı Prof. Melihat Tüzün koordinatörlüğünde temel tasarım dersi kapsamında, geri dönüşüm malzemelerinden pet şişe, gazete kağıdı, plastik torba, karton kutu, karton bardak, pipet v.b kullanılarak üç boyutlu yapıtlar üretildi. Bir öğrencinin karton bardaklardan ürettiği, 1,5x 2,5x 1 m.  boyutunda boğa heykeli de oldukça ilgi gördü ve beğeni ile karşılandı. Bu eser Süleymanpaşa Belediye Başkanı tarafından satın alındı. 

Peyzaj Mimarlığı öğrencileri de dönem içinde almış oldukları dersler kapsamında ek çalışma olarak atık dönüşüme dikkat çeken afiş, poster ve atık malzemelerden bitkisel üretim ve bitki kompozisyonu çalışmaları ile çevre konusunda farkındalık yaratmaya çalıştı.

Fakültemizin üç bölümünün ortaklaşa düzenlediği bu sergiye destek veren başta Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü olmak üzere, Süleymanpaşa Belediyesi Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne, Üniversitemiz Kampüs Cafe ve Tekira AVM Yönetimi’ne teşekkürlerimizi sunarız.